stress zenuwstelsel uit balans
Gezondheid
Daphne Langedijk
Gezondheid
04/22/2024
2 min
0

Stress? Zenuwstelsel uit balans?

04/22/2024
2 min
0

Chronische stress kan een gevolg zijn van je autonome zenuwstelsel dat uit balans is. Je autonome zenuwstelsel staat niet onder invloed van je wil dus je kan er geen invloed op uitoefenen. Hoe je je best ook doet om de stress van je af te schudden, je blijft je gehaast en opgefokt voelen. Je autonome zenuwstelsel regelt bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je hartslag, je bloeddruk, je ademhaling, je spijsvertering, je energieproductie en je stofwisseling. Voor het laten werken van deze functies hoef je niet na te denken.

Wat is het autonome zenuwstelsel?

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen; de sympathicus en de parasympathicus.

De sympathicus is het deel dat geactiveerd word bij stress en ons aanzet tot actie zoals vechten, vluchten of presteren. Je bloeddruk stijgt, je hartslag stijgt, je gaat sneller ademen, er gaat meer bloed naar de been, arm en schouderspieren.

De parasympathicus is de tegenhanger van de sympathicus. deze zorgt dan weer voor rust.. Je bloeddruk daalt, je hartslag daalt en je ademhaling wordt rustiger. Het is dus erg belangrijk dat de parasympaticus goed werkt na een stress stituatie voor de nodige rust terug te winnen.


Als je gezond bent en je zenuwstelsel is in balans dan zijn je ‘actie’ en ‘herstel’ goed in evenwicht. Als je sympathicus altijd actiever is dan de parasympathicus dan kan je last krijgen van chronische stress.


Hoe raak je chronisch gestrest?

Als de sympathicus te actief is dus continue stress situaties meemaakt en moet vechten of vluchtten en daardoor geen mogelijkheid voor je lichaam bied om de parasympaticus te activeren. de parasympaticus raakt geblokkeerd.. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een vervelende psychische ervaring; er overlijd iemand, je krijgt ontslag of je zit in een scheiding. Ook lichamelijk trauma kan de oorzaak zijn zoals een operatie of ongeluk. bij zulke situaties is je sympathicus vaker actief. Er is daarna ontspanning nodig om te herstellen van de gebeurtenis dus moet de parasympaticus weer geactiveerd worden wat niet goed lukt wanneer er zich telkens een stresssituatie voordoet.. Als je niet volledig herstelt kan er door de gebeurtenis chronische stress ontstaan.


Wat zijn de symptomen van chronische stress?

  • Angsten
  • Slecht slapen
  • Depressie
  • Vermoeidheid

Hoe kom je van chronische stress af?

Eenmaal je in de vicieuze cirkel van chronische stress zit dan word het zeer moeilijk om die te doorbreken. Hulp in dit proces is zeker aan te raden. Wanneer je denkt dat een psychische gebeurtenis hiervan de aanleiding kan zijn dan is het belangrijk om die kern aan te pakken: een strtesscoach kan je hierbij helpen.. Heb je het gevoel dat het niet door een psychische situatie komt maar meer door een overrompeling aan verplichtingen of verlies van controle op je leven dan maak je best een afspraak bij je stresscoach Op lichamelijk vlak is het ook aan te raden om massagetherapie te volgen die specifiek gericht is op het behandelen van de parasympaticus. Vitaliteitsmassage is dan de beste keuze.

Onthoud altijd goed: Stress gebeurt ergens in je hersenen maar is een intens lichamelijk proces je hebt dus op geestelijk vlak maar ook op lichamelijk vlak ondersteuning nodig!

Reacties
Categorieën